Na školákov na priechodoch v pondelok dohliadnu policajti

02.09.2012 Bratislava

Bratislava 2. septembra (TASR) – V prvý deň školského roka dozrú na bratislavských žiakov na priechodoch pre chodcov mestskí policajti. V pondelok 3. septembra ich ráno, prípadne poobede budú môcť deti stretnúť v blízkosti vybraných 20 základných škôl.

Bezpečný prechod chlapcov a dievčat na druhú stranu cesty je cieľom preventívneho projektu Bezpečná cesta do školy. "Tieto aktivity bratislavská mestská polícia opäť rozbehne v prvý deň školského roka a pokračovať v nich bude nielen v tento deň," informoval TASR hovorca mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

Chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov musia dať vodiči zo zákona prednosť a pritom ho nesmú ohroziť, pripomenul Pleva. Pred autami má teda chodec prednosť, pred električkami nie. Pri priechode pre chodcov, ktorý vedie cez električkové koľajnice, musí chodec počkať, kým električka prejde.

Na správanie sa detí v cestnej premávke bratislavskí mestskí policajti upozorňujú žiakov aj v rámci dopravnej výchovy. Deti sa tam učia aj to, ako sa na priechodoch pre chodcov správať a ako cez nich bezpečne prejsť. "Len v prvom polroku tohto roka sme touto formou dopravnej výchovy pomocou vlastného mobilného dopravného ihriska preškolili asi 1200 detí," dodal hovorca.
 

Vyberte región